Geleneksel Oyunlar (Tuzluk)

Oyunun Amacı : El-göz koordinasyonu, büyük ve küçük kas (psikomotor beceriler), iletişim ve sosyalleşme (duyuşsal beceriler) gelişimini destekleme.

Oyuna başlamadan önce bir adet kâğıt ve kaleme ihtiyaç vardır. Oyuncu öncelikle bu malzemeler ile tuzluk yapımına başlar. Tuzluk yapımında küçük yaş gruplarında öğretmenden yardım alınabilir. Bir adet kare kâğıt alınır. Eğer kâğıt A4 boyutunda ise kâğıt köşelerinden üçgen şeklinde katlanarak fazla olan kısım kesilir ve kare şeklinde kâğıt elde edilir. Kare şeklindeki kâğıdı karşılıklı iki köşesi üst üste gelecek şekilde ve üçgen şekli olacak şekilde katlanıp açılır. Bu işlem diğer iki köşe için de yapılır. Böylelikle kâğıdın ortasında çarpı şeklinde bir kat izi oluşur. Kâğıdın köşeleri kâğıdın tam orta merkezine doğru katlanır. Her bir köşe merkeze doğru katlandığında dört tane üçgen şekli oluşur. Kâğıt ters çevrilir ve aynı işlem tekrarlanır. Kâğıdın köşeleri tam orta merkeze doğru katlanarak dört tane üçgen şekli elde edilir. Daha sonra kâğıt, dikdörtgen olacak şekilde tam ortasından ikiye katlanır ve açılır. Aynı işlem diğer yönde tekrar edilir. İki elin işaret ve başparmaklarını kulakçıklara yerleştirilerek tuzluk hâline getirilir. Oyun için hazırlanan tuzluğun her bir bölümüne bir yönerge yazılır. (Tuzluğun iç bölümlerine hareketler, sorular, komik ve eğlenceli cümleler de yazılabilir.) 1-Tek ayak ile 4 kez zıpla. 2- Parmak ucunda 10 adım yürü. 3- Topuk üstünde 5 adım yürü. 4-Çift ayakla 5 kez sıçra. 5-5 kez parmak şıklat. 6-Kendi etrafında 3 tur dön. 7-3 kez ayaklarını aç kapa. 8- Geri geri 10 adım at. (Oyuncular yönergeleri zorlaştırarak çeşitlendirebilir.) Bir oyuncu yönergeler yazan tuzluğu parmaklarına yerleştirir. Diğer oyuncudan bir sayı söylemesini ve tuzluğun dört parçasından bir tanesini göstermesini ister. Daha sonra söylenen sayı kadar tuzluk ileri ve yana doğru açılır kapatılır. Söylenen sayıya ulaşıldığında hangi tuzlukta hangi yönerge çıktıysa diğer oyuncu yönergedeki hareketleri yapar. Oyunun kalabalık bir grupla oynanması tavsiye edilir.

22.12.2023 78

OKULUMUZ K ŞUBESİ ÖĞRENCİLERİ22-12-202322-12-202322-12-202322-12-202322-12-202322-12-2023